Немският разследващ журналист Юрген Рот заяви пред „Дойче Веле", че разговорът му с Алексей Петров не е включвал нищо съществено. Според Рот, бившият съветник в ДАНС 15 минути му разказвал „неща от миналото", сред които и това как двамата с премиера Борисов 25 години били конкуренти.

Вътрешният министър Цветан Цветанов отказа да коментира твърденията на германския журналист Юрген Рот.

По думите на журналиста, Алексей Петров се смята за жертва на заговор, тръгнал от компромат на ДАНС, стигнал до прокуратурата, западните посолства и медиите. Според бившата барета, Иван Костов възложил на ген. Атанас Атанасов да изготви компромата. Това станало с помощта на самия Петров, а даже в последствие лидерът на ДСБ останал недоволен от крайния резултат и изискал да бъде включено и обвинение за участие в контрабандни канали.

Ето с такива абсурдни истории, които нямат нищо общо с логиката, ме занимава Алексей Петров. Те обаче показват как някои хора мислят само в категориите на службите, че в главите си имат само подобни информации и в комбинация с различни дезинформации те се опитват да си спечелят политическо влияние, коментира Юрген Рот.

Според него спекулациите, че Алексей Петров може да се яви на президентските избори не отговарят на действителността. Юрген Рот заяви, че не смята бившата барета за особено интелигентен човек и президентският пост надхвърля възможностите му.

Не мога да си представя, че българските избиратели биха постъпили толкова глупаво, коментира разследващият журналист, който обаче подчерта, че с нужната медийна подкрепа всичко може да се случи.

Рот заяви, че е провел разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов, от който е разбрал, че убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, и че самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров.

И още едно поръчково убийство изглежда лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище". Германският журналист е научил от вътрешния министър Цветанов, че и това покушение е било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров.

Последният, обаче, избягал от темата по време на разговора между двамата.