С Ден на отворените врати екипът на Института по психология - МВР посрещна 40-годишнината от създаването му. Честването на годишнината започна още сутринта в Академията на МВР, където зам.-министър Веселин Вучков поздрави всички психолози от института.

"Изведохме шестима заложници след преговори, което е изключителен успех", заяви директорът на института комисар доц. д-р Неделчо Стойчев.

По думите му, резултатите от работата са плод на дългогодишно и непрестанно обучение на професионалистите.

"Можем да кажем, че като готовност за реакция ние имаме потенциал да съдействаме във всяка ситуация, в координация с другите структури на министерството", заяви още Неделчо Стойчев.

Заместник-директорът на института Росен Йорданов от своя страна посочи, че институтът се стреми да бъде на нивото най-добрите в професията. "Работим на европейско ниво като оперативна работа, консултиране и при избор на кадри", допълни Йорданов.

Неделчо Стойчев припомни, че операцията от последното денонощие в Сливен бе високорискова и изискваше висока степен на координация.

"Бързата реакция на ръководството на министерството, мобилизацията и адекватните първоначални действия на местно ниво от страна на служителите на ОДМВР-Сливен създадоха необходимите благоприятни условия за екипна работа при изключително успешно взаимодействие „в движение", каза още директорът на института.

"Изведохме шестима заложници след преговори, което е изключителен успех. Координацията беше уникална", подчерта Стойчев. Според него, като равносметка е важна оценката на общия потенциал на служителите в института, работата в екип и отличната им подготовка, а конкретните случаи са само проява и потвърждение на тези качества.

"Случаят в Сливен е добър пример за координацията между професионалните екипи на място и медийното отразяване в усложнена обстановка със заложници и преговори", подчерта Росен Йорданов. Той допълни, че интересът на всички е общ - да бъде запазен животът на всички хора.

Йорданов подчерта, че партньорството между полицейски екипи и медии е ключов фактор за доброто развитие при подобна ситуация. Зам.-директорът на института по психология каза още, че прибързаната информация от страна на медиите може да има нежелани и неочаквани последици.