В Молдова българското гражданство се продава като картофи на пазара. Това разкри бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласил да го запишат румънец, защото искал да получи по-бързо задграничен паспорт.

Петър Попов не се срамува да признае как започва неговата битка за документ за самоличност, с който може да пътува в чужбина.

"Трябваше ми срочно да си получа задграничен паспорт. Сложиха ми условие, че трябва да покажа като документ. И казаха: Ако не, ще те запишем не Петър, а Петро. Аз съм записан Петро, те мен ме броят за румънец", разказа той пред Би Ти Ви.

По-късно българинът скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец, и 7 години чака, за да получи българско гражданство. "Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен", категоричен е той.

Попов отказва да участва в корупционната схема на Агенцията на българите в чужбина, като познава лично корумпираните, но не смята, че е необходимо да подаде сигнал в прокуратурата срещу тях.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

"Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 евро беше цената в първите години", уточни Петър.

Българска диаспора в Молдова наброява около 90 хиляди души, като от тях 30 хиляди вече притежават наши паспорти.

Според Петър Попов служителите на Агенцията за българите в чужбина нарочно са контактували само с една от местните организации, която да събира кандидатите за документи.

"На мен ми се ревеше. Къде беше посланикът, къде беше консулът? България, такава красива държава, продаваме си гражданството, като че продаваме картоф на пазара", категоричен е Петър Попов.