Валентина Маджарова оглавява Специализираната прокуратура, съобщава БНТ.

Решението е взето единодушно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет със 7 гласа "за" и нито един против.

Досега Маджарова беше заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура. Тя беше и единственият кандидат за поста.

Самата Маджарова заяви, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта "не са на това ниво, на което и на нас самите ни се иска". Тя подчерта, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която според нея е безспорен факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Като проблем в Спецпрокуратурата Маджарова посочи големия брой досъдебни производства, чието решаване по същество е забавено от прокурорите. Тя отбеляза, че е въвела мярка, с която това да се промени, като от 147 те са намалели наполовина. Други проблеми според нея са върнатите дела и оправдателните присъди.

Припомняме, през юли 2020 г. стана ясно, че няма кандидати за ръководител на Специализираната прокуратура, поради което се наложи Прокурорската колегия на ВСС да открие нова процедура.

ВСС определи нов временен шеф на Спецпрокуратурата

ВСС определи нов временен шеф на Спецпрокуратурата

Досегашният временен ръководител подаде оставка

Постът се освободи през май миналата година, след като тогавашният шеф на Спецпрокуратурата Димитър Петров подаде оставка. Той беше избран за длъжността на 29 юли 2019 г., но по-малко от година след това напусна. По думи на главния прокурор Иван Гешев Петров сам е поискал да бъде освободен от ръководната позиция "поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Дни по-късно Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и в момента.

От създаването на Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, изкарал пълен мандат.

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Срокът за кандидатстване е изтекъл, ВСС трябва да открие нова процедура

Първият ѝ ръководител беше Светлозар Костов. През 2015 г. ВСС го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Година по-късно Спецпрокуратурата оглави Иван Гешев, който обаче беше назначен за заместник-главен прокурор през 2018 г.

При обявената след това процедура се яви само един кандидат - Даниела Начева. Малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия обаче тя се отказа по лични причини.