От ВАС ще кажат къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите за изтеклите лични данни, съобщи БНР.

Това е становището по първото дело в Административния съд в Добрич, заведено от гражданин от Каварна. Искът е за 1000 лева нанесени неимуществени щети. Това е част от колективния иск, заведен от 157 души. 

Хакерските атаки над НАП продължават

Хакерските атаки над НАП продължават

Това стана ясно от изслушването на шефката на НАП Галя Димитрова пред ресорната комисия

Адвокатите атакуваха разделянето на делата в различни градове и настояха искът да се гледа в София

Административният съд в Добрич, представляван от съдия Силвия Сандева, счете, че искът е предявен по мястото на увреждането, което в случая е град София. Тя не прие за основателно прехвърлянето на делото по място на живеене.

Според магистрата действието или бездействието на Националната агенция по приходите, допуснала личните данни на над 5 милиона български и чужди граждани да станат публично достояние, е извършено в София. 

НАП пусна и второто приложение за изтеклите лични данни

НАП пусна и второто приложение за изтеклите лични данни

Вече може да се разбере кои данни точно са ви били неправомерно разпространени

Това бе основанието й делото да не се разглежда от Административния съд в Добрич.

Спорът за подсъдност следва да бъде решен от Върховния административен съд. 

Припомняме, в средата на юли 2019 г. стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв.

От НАП заявиха, че ще обжалват решението.

В парламента бе създадена временна комисия по случая. По време на изслушването на шефа на КЗЛД в комисията стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Първоначално от НАП пуснаха приложение за проверка чрез ЕГН, което даваше информация на гражданите единствено дали са в списъците с изтекли данни. След това се предоставя опция за по-детайлна информация.

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.

Малко по-рано днес Спецсъдът отказа да пусне под гаранция шефа на ТАД груп Иван Тодоров.