Върховният административен съд обяви за нищожна Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.

Тя е била утвърдена със заповед от 17 март 2017 г. на министъра на земеделието и храните и изменена през 2018 г.

Според съда методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра за издаването на този нормативен административен акт с предмет регламентация на правилата, по които ще бъдат намалявани или отказвани агроекологичните плащания на земеделските стопани, кандидатстващи за финансова помощ по реда на Наредба № 11 от 6 април 2009 г.

ВАС окончателно обяви за нищожна методиката за санкции по ПРСР

ВАС окончателно обяви за нищожна методиката за санкции по ПРСР

Причината е, че шефът на ДФЗ не е овластен да издава такива нормативни актове

Методиката е издадена на основание чл. 16 от Наредба № 11, с която е регламентирано, че когато при проверка на място или административни проверки се установи, че за съответните парцели, животни или пчелни семейства не са спазени базовите изисквания, агроекологичните плащания се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието и храните. Следователно оспорената методика е издадена по приложението на подзаконов нормативен акт, което противоречи на Закона за нормативните актове.

ВАС е установил и че методиката не е била обнародвана в "Държавен вестник". Съгласно Конституцията нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определено друго. Неспазването на тази конституционно установена форма за външно изразяване на нормативния административен акт засяга валидността на волеизявлението - то не може да придобие исканото от закона правно действие на нормативен административен акт, посочва се в решението на съда.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.