Върховният административен съд - ВАС признава правото на гражданите да водят дела срещу НАП, за обезщетения за вреди, причинени от изтичането на лични данни, но те са спрени от Административния съд в София.

"Съдът призна, че може да водите дела. Това отнема около 6 месеца и около 5-6 хил. страници от наша страна, но стигнахме до този извод, че няма норма, която да дава право на Административния съд да прекрати тези дела", коментира пред Bulgaria ON AIR адвокат Ивайло Юруков.

По думите му, "ние сме в ЕС и трябва да се спазва общностното право на ЕС, което е с преимущество над нашето. А то е категорично - хората, които са пострадали от администратор на лични данни, имат право да искат обезщетение. Това призна и Върховният административен съд".

Той допълва, че "няколко съдии са направили отвод, тъй като и те също са пострадали. Административният съд реши, че всеки трябва да води индивидуално дело, но всеки в рамките на 5 години от изтичане на личните данните има право да заведе такова дело срещу НАП".

Адвокат Георги Гочев, засегнат от изтичането на лични данни коментира, че това определение е изключително важно, защото запазва сигурността и дава увереност на обикновения български гражданин, че ще получи правосъдие.

"Получихме трудности и с указанията от Административния съд, които ни бяха давани - за това да уточним исковата си претенция, да посочим по кой процесуален ред търсим обезщетение и да посочим вида на претърпените вреди, които сме претърпяли", обясни Гочев.

Според него, "аргументите, с които Административният съд отказа да разгледа исковите молби и ги върна на голяма част на потърпевшите, се оказват несъстоятелни. В този смисъл определението на ВАС е правораздавателен акт, който служи за възвръщането на доверието на българите в съдебната система".

Делото за теча на данни от НАП продължава в София

Делото за теча на данни от НАП продължава в София

Върховният административен съд определи на Административния съд - София град

Припомняме, че че ВАС трябваше да реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите във връзка с изтеклите лични данни.

Първото дело в Административния съд в Добрич е по иск на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети като част от колективния иск, заведен от 157 души

в средата на юли 2019 г. стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв., но от НОП обжалват решението. В парламента бе създадена временна комисия по случая, на която стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.

ВАС да реши дали делата за теча на данни от НАП могат да се гледат извън София

ВАС да реши дали делата за теча на данни от НАП могат да се гледат извън София

Действието или бездействието на НАП е станало в столицата