Върховният административен съд (ВАС) отмени съществуващото противоречие в нормативната уредба в България, която дава различни отговори на въпроса каква е допустимата скорост за движение по магистрала. Законът за движението по пътищата (ЗДвП) определя граница от 140 км/ч., а правилникът за прилагането му - 120 км/ч.

Днес ВАС отмени текста от правилника, като заяви, че с оглед спазване принципите на достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост, изричната отмяна на разпоредбата, която въвежда максимална скорост от 120 км/ч в противоречие със записаното в закона, е гаранция за правна сигурност в обществото. Разминаването между правилника и закона е факт от 2002 г., когато максималната скорост за движение по магистрала в ЗДвП беше завишена от 120 км/ч на 130 км/ч. През 2012 г. се вдигна на 140 км/ч.

Така вече 20 години в правилника пише едно, а в закона друго. При контрола по пътищата се прилага скоростта, определена в закона, определя Върховният административен съд.

До миналата година никой не беше сезирал съда за нетърпимото правно положение с допустимата скорост по магистрала. Тогава към него се обърна 56-годишен мъж от Димитровград, който настоява съдът да отмени разпоредбата от правилника (чл. 73, ал. 1), която определя пределната скорост за движение по магистрала на 120 км/ч., защото погазва принципа на правовата държава.

Решението на ВАС идва в момент, когато се обсъжда намаляване на максимално допустимата скорост на движение на магистралите в България след увеличение на броя на тежките катастрофи. 

Ръст на тежките катастрофи в София, Пловдив и Варна

Ръст на тежките катастрофи в София, Пловдив и Варна

МВР предлага до 130 км/ч. на магистралите