Лекарите в "Пирогов" не са лекували фиктивно 688 пациенти с чернодробни заболявания. Това реши Върховният административен съд, съобщи БНТ.

Обвинението, че в "Пирогов" се източват пари по клинични беше отправено от здравния министър в служебния кабинет на Стефан Янев - Стойчо Кацаров, и от заместника му Димитър Петров. Кацаров обяви, че е бил един от стотиците фалшиви пациенти на болницата с диагноза "чернодробна цироза". След проверка Здравната каса поиска спешната болница да й върне над 1 милион лева. Казусът доведе и до уволнението на директора на "Пирогов" към момента Асен Балтов.

ВАС обаче счита, че искането на Здравната каса е неоснователно и че в болницата не са извършвани нарушение при лекуване на пациенти по клинична пътека за чернодробни заболявания, тъй като това е бил единственият вариант за лечение на хора с постковид синдром.

Според съда НЗОК не е извършила задълбочена проверка по отношение на причините за хоспитализацията на пациентите. Спешната болница обаче ще бъде санкционирана с 9999 лв. за 9 пациенти, които според Здравната каса фиктивно са лекувани по друга пътека - за бъбречни увреждания.

Асен Балтов: Стойчо Кацаров се опитва да заличи болничния лист, издаден му от „Пирогов“

Асен Балтов: Стойчо Кацаров се опитва да заличи болничния лист, издаден му от „Пирогов“

Междувременно тече прокурорска проверка...