България е уведомена, че бизнесменът Васил Божков е с отнети документи в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Информацията е на БНР, след като се появи непотвърдена информация, че властите в арабската държава са освободили бизнесмена.

Нито една институция в България към момента не е потвърдила официално информацията за това дали Божков е пуснат на свобода. Самият Божков беше задържан в края на януари 2020 г., след като беше обявен за издирване от България. 

България обменя правосъден опит с ОАЕ

България обменя правосъден опит с ОАЕ

Сътрудничим си за противодействие на тероризма и престъпността

Очаква се по-късно разследващите да поискат официална информация от Обединените арабски емирства дали наистина Божков е пуснат на свобода.

В българското МВР до този момент няма получена официална информация от властите в емирствата дали Божков е освободен.

От Външно министерство съобщиха, че България не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста. "Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна", гласи съобщението.

Междувременно в Обединените Арабски Емирства на официална визита е вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя е на среща с министъра на икономиката на ОАЕ Султан Ал Мансури в Дубай, съобщиха от правителствения пресцентър.

В прессъобщението на правителството за посещението на Николова в ОАЕ няма информация за българския бизнесмен. 

Шефът на разузнаването на Русия е бил в ОАЕ, намекват за връзка с Божков

Шефът на разузнаването на Русия е бил в ОАЕ, намекват за връзка с Божков

Шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум е разговарял със Сергей Наришкин

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.

По информация на прокуратурата от 13 февруари 2020 г. все още се прави преводът на молбата за екстрадицията на Васил Божков, която надвишава 200 страници.

Към тази дата обвиненията на Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние.

Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

На 12 февруари прокуратурата претърси ресторанта на негов приближен - Александър Тумпаров.