Всички дела на отсъстващите съдии да се отсрочат за възможно най-близки дати е разпоредил председателят на Върховния административен съд (ВАС), съобщи БНР. Разпореждането му е след като четирима съдии от ВАС са с доказани положителни PCR тестове. Освен тях има още съдебни служители и съдебни помощници.

"Не можем, а и не смятам, че трябва да пристъпим към крайната мярка, която беше приета през март. Тогава бяхме в извънредно положение, а сега не сме в такова положение. Оставаме в този режим", коментира Георги Чолаков.

За периода от април насам са отложени 1192 дела.

Няма активизация срещу новите мерки, каквато имаше през март и април. Няма такъв наплив, обяви Георги Чолаков. "Тези дела останаха единици. Смятам, че ще ги приключим по най-бързия начин и тях - тези, които са от март и април."

До вчера председателят на ВАС Георги Чолаков е смятал, че това може да се преодолее със заместване, но по думите му "нещата лавинообразно растат". "Трябва да е ясно на обществото, че този проблем ще доведе до забавяне на правораздаването до известна степен", предупреди Георги Чолаков.

Правораздаването е човешка дейност и тя се осъществява непосредствено в съдебна зала, подчерта Чолаков. Това, че има заразени колеги с коронавирус, не означава, че можем да предприемем по-драстични мерки от тези на национално ниво.

Работата на съда е затруднена от положителни резултати за коронавирус и от растящия брой на контактни лица в системата.

Затрудняването идва от тези, които са контактни на заразени лица - в семейство или в работна среда, поясни Чолаков и даде пример със състав от трима съдии, от които само един е на работа. Част от съдебните помощници работят на дистанционен режим, а администрацията - на графици и дежурства.