МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по границите ни с Турция и Сърбия. Това съобщи в събота вътрешният министър Калин Стоянов, цитиран от БНТ. Това е още една крачка към влизането ни в сухопътния Шенген.

Той е информирал посланиците от Евросъюза, че в началото на март всички летища у нас ще бъдат готови с разделянето на пътните потоци на Шенгенски и на такива, които подлежат на граничен контрол.

Охраната на границата ни с Турция се усилва преди началото на пролетта, когато се очаква мигрантския поток отново да нарасне.

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и външният министър Румъния Луминица Одобеску

"С моя заповед ще бъдат възстановени гранично-полицейски участъци и групи в пограничните райони на българо-турската и българо-сръбската граница. Считам, че това е от особен интерес за абсолютно всички. Ще подсилим звената така, както са били и ще възстановим числеността на служителите, които са били преди 2 години там", заяви Калин Стоянов.

На среща с посланиците от Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Съединените щати Стоянов и изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов са информирали дипломатите за предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора. Обсъдени са и данните на "Фронтекс" за натиска през януари.

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

Калин Стоянов похвали МВР за усилията за Шенген

"Имаме спад с 69% на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница, като тази разлика е в сравнение със същия период на миналата година. Успоредно с това имаме и значителен спад на броя на настанените нелегални мигранти в центровете, които са към МВР. И отново изказаха подкрепата си за това България да получи членство в Шенген и по сухопътна граница", допълни вътрешният министър.

Анализът на "Фронтекс" сочи, че през втората половина на миналата година има промяна в маршрутите на нелегалните мигранти.

"Основният поток на нелегални мигранти, които се придвижват или правят опит да се придвижат до вътрешността на Европа, преминават по т.н. Централно-Европейски път. Т.е. през Средиземно море към Италианските, Гръцките и Френските брегове", каза още Стоянов.

Калин Стоянов: Шенген по вода и въздух е крачка напред към евроинтеграцията ни

Калин Стоянов: Шенген по вода и въздух е крачка напред към евроинтеграцията ни

Това е успех за българската държава и българското правителство

Според вътрешния министър, на 1 март всички летища ще бъдат готови с разделянето на потоците от пътници на шенгенски, които ще влизат и излизат от страната без граничен контрол и такива, които ще преминават през гранична проверка.

Очаква се през летния сезон това да облекчи сериозно работата на черноморските ни летища, като пътниците ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо.