Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е отказала да образува дисциплинарно производство срещу директора на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор по разследването Борислав Сарафов. Това става ясно от съобщение в сайта на ВСС.

Прокурорската колегия определя като недопустимо по Глава 16 от Закона за съдебната власт предложението за производство за налагане на дисциплинарно наказание на Сарафов с рег. индекс ВСС-7460/16.05.2023 г. по описа на ВСС, внесено от главния прокурор Иван.

Припомняме, че през май представители на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за предсрочното освобождаване на обвининел №1. В последствие главният прокурор скъса демонстративно оставката си, а неговият заместник също даде брифинг за медиите, в който заяви, че се страхува за живота си и поиска да му бъде осигурена охрана. Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев, а по-късно Гешев депозира във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов. Същевременно шефът на НСлС внесе предложение във ВСС за отстраняването на заместника си Ясен Тодоров заради медийните му изяви. Тодоров от своя страна пък обвини Сарафов, че готви преврат в прокуратурата. За оставката на Гешев пък беше внесено и второ искане.

Сарафов: Барселонагейт зависи от взаимоотношенията на Гешев и Борисов

Сарафов: Барселонагейт зависи от взаимоотношенията на Гешев и Борисов

Иван Гешев държи контрола, смята зам.-главният прокурор