Върховният касационен съд (ВКС) върна за втори път на Софийския апелативен съд делото "Октопод". За решението съобщиха днес от ВКС. По делото останаха само двама подсъдими - Янко Попов и Марчело Джотолов.

Преди две години ВКС веднъж е отменял присъдите им заради неясни мотиви в решението на втората инстанция. Според ВКС от решението не става ясно кой от подсъдимите какви конкретно заплахи е отправил при изнудването на Денков.

Преди шест години пък закритият вече спецсъд оправда основния подсъдим по делото Алексей Петров, както и Антон Петров и Кирил Топалов. След това оправдателните им присъди бяха потвърдени и от апелативния спецсъд, което прокуратурата не протестира и те влязоха в сила с "мълчаливо съгласие".

Година след покушението на Алексей Петров - нито задържан, нито версия

Година след покушението на Алексей Петров - нито задържан, нито версия

Бившата барета беше застрелян в полите на Витоша

Така делото продължи само срещу Джотолов и Попов, които единствени бяха признати на две инстанции за виновни за изнудване на бившия полицай Николай Денков. Самият акт на изнудване е от преди 17 години. По това обвинение двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор и глоби от по 4000 лева.

Сега ВКС отново не е съгласен с присъдите на двамата подсъдими, като приема, че не са изпълнени изцяло указанията, дадени в предишното решение, както и намира нарушения при осъществяване на доказателствената дейност на САС. В решението на съда се посочва, че не е ясно точно кои реплики на заплаха са били изречени и от кого. Според върховните съдии остава неясно и кои изрази, изречени от подсъдимите при първото деяние, съдържат изразена заплаха и кои се интерпретират като заплашителни.

Делото "Октопод" не може да приключи окончателно вече 14 години след шумната акция на МВР и прокуратурата от февруари 2010 г., когато бе арестуван и Алексей Петров - Трактора и обвинен, че е лидер на престъпна група за рекет и изнудване.

В началото бяха образувани три основни дела, които бяха популяризирани като "Голям Октопод", "Нежен Октопод" и "Малък Октопод". От тях само последното стигна до съдебна зала. Делото бе рестартирано и при създаването на специализирания съд, както преди това и заради казуса с отстраняването на съдия Румяна Ченалова и скандала "Двете каки".   

Заради бруталните арести в акцията пък България беше осъдена в Страсбург да плаща обезщетения за близо 110 000 евро.

Не става дума за пари, обяви Алексей Петров за обезщетението от Страсбург

Не става дума за пари, обяви Алексей Петров за обезщетението от Страсбург

Той бил дарявал повече

Докато течеше делото през ноември 2015 г. в катастрофа почина и основният свидетел в процеса Георги Цветанов, а друг свидетел срещу Алексей Петров - Пламен Устинов, също бившият служител на НСО, бе посечен с брадва. Той пък твърдеше, че Алексей Петров му е поръчвал убийството на Васил Божков. По делото "Наглите" той обяви, че Петров му е поръчал да убие и бизнесмена Гриша Ганчев.

Само преди четири дни се навърши една година от покушението срещу Алексей Петров без да има нито версия, нито задържан.