С окончателно решение тричленният състав на ВКС потвърди присъдата на Цвета Таскова, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на магистрала "Тракия". Тя е осъдена на 4 години "лишаване от свобода"

Решението остави в сила въззивно решение № 10007/22.01.2021 г. по в.н.о.х.д. № 657/2020 г. на Софийския апелативен съд (САС). Получено е уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание. 

Делото е образувано по касационна жалба на защитника на Цвета Таскова срещу решението по в.н.о.х.д. № 657/2020 г. на Софийския апелативен съд.

Тя е призната за виновна в това, че на 13 април 2018 г. на автомагистрала "Тракия" е нарушила правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движението по пътищата (ЗДвП). По време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между колата си и изпреварвания автобус, ударила е странично буса и е причинила смъртта на 6 души и раняване на 17 други. Случаят е особено тежък.

Първоначалното наказание е "лишаване от свобода" за срок от 6 г., което заради проведеното съкратено съдебно следствие и признаването на вината й е намалено с една трета и е 4 г.

С решението на САС присъдата е изменена, като е преквалифицирано извършеното от подсъдимата престъпление и тя е оправдана по обвинението за "особено тежък случай" на транспортно престъпление. В останалата част присъдата е потвърдена.

Изтъкнатият в жалбата единствен довод - за явна несправедливост на наложеното наказание, е неоснователен според състава на ВКС.

Съдиите от САС обосновано са защитили заключението, че макар конкретният вредоносен резултат да е настъпил вследствие едно единствено допуснато нарушение на правилата за движение, съдържанието му се отличава с особена тежест и грубост. При изграждането на този извод въззивният съд аргументирано се е позовал на доказателствата по делото, очертаващи механизма на извършване на вмененото на жалбоподателката нарушение - т. е. на това, че то не е реализирано чрез еднократно действие по управление на ППС, а чрез поредица от хаотични неправомерни действия, при които управляваният от нея автомобил в рамките на предприетата и извършвана маневра "изпреварване" двукратно е доближавал автобуса на критично близко странично разстояние, като при второто такова се е получило съприкосновението между тях. Така очертаната форма на проявление на инкриминираното поведение законосъобразно е приета като основание, завишаващо обществената опасност на извършеното деяние.

Утвърденият от въззивният съд размер на основното наказание "лишаване от свобода" от 6 години съответства в пълна степен на основателно изтъкнатите от този съд отегчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства, които обосновават справедливостта на наложеното ú наказание. Допълнителното смекчаване на приложената спрямо подсъдимата наказателна репресия в исканата с жалбата посока би се явило прекомерно снизходително, с оглед установените отегчаващи отговорността ú обстоятелства, категорични са върховните съдии, пише в мотивите на ВКС.

Припомняме, инцидентът стана на 13 април тази година. На АМ "Тракия" в района на Вакарел лек автомобил, управляван от обвиняемата Цвета Таскова, се сблъска с пътнически автобус и причини смъртта 6 души.

В хода на разследването спрямо Таскова беше повдигнато обвинение за причинена катастрофа по непредпазливост, вследствие на което е настъпила смъртта на повече от 1 човек. Според закона подобно деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Софийската окръжна прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа на АМ "Тракия", при която загинаха шестима души, а други 17 пострадаха.