Върховният касационен съд отмени решението на варненския Апелативен съд за прекратяване на производството срещу бившия кмет на Дулово Митхат Табаков, бившия областен управител на Силистра Гюнай Сефер и Росица Милчева за съставяне на официални документи с невярно съдържание, съобщиха от ВКС.

Припомняме, през 2005 г. Табаков, в съучастие със Сефер и Милчева фалшифицира документи по обществена поръчка, за да облагодетелства дружеството "Булмекс" ЕООД.

Тричленен състав на ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Варна.

Преди това първата инстанция - Окръжният съд в Силистра, прецени, че тримата са невинни по обвинението за документно престъпление. Решението беше произнесено в края на септември 2017 г.

Оправдателната присъда беше обжалвана пред Апелативния съд във Варна от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура по досъдебното производство. Именно той е внесъл и обвинителния акт, въз основа на който е образувано наказателното дело срещу Табаков, Сефер и Милчева в силистренския Окръжен съд.

Варненските магистрати обаче са прекратили производството с мотива, че прокурорът не е участвал в делото на първата инстанция и не е командирован по съответния ред.

Тричленният състав на ВКС подробно анализира правомощията на подалия жалбата прокурор, като посочва, че той е овластен от момента, в който е определен за наблюдаващ по досъдебното производство, до изтичане на срока за обжалване на първоинстанционния съдебен акт.

Върховните съдии са категорични, че правомощието на наблюдаващия прокурор да подаде протест срещу решението на първата инстанция не е обвързано с участието му в съдебното заседание в Силистра. От това следва, че той е имал право да обжалва присъдата и Апелативният съд във Варна неправомерно е прекратил производството.

С това решение ВКС задължава варненските магистрати да разгледат протеста на прокурора по същество.

Пак дадоха на съд бившия кмет на Дулово Митхат Табаков

Пак дадоха на съд бившия кмет на Дулово Митхат Табаков

Фалшифицирал документи след обществена поръчка

През 2005 г. Табаков, Сефер и Милчева фалшифицират документи по обществена поръчка за изграждане на път в община Дулово с цел да осигурят имотна облага на дружеството "Булмекс" ЕООД.

Когато фирмата е спечелила търга, са били зададени едни параметри - трябвало е да бъдат изградени 7.3 километра, а цената за това е 223 293.78 лв.

След подмяната на документите обаче дружеството вече трябвало да изгради само 3.12 километра, като цената е останала същата.

В схемата Табаков е участвал заедно със Сефер и Милчева в съставянето на 5 протокола за завършването и заплащането на различни видове строителни и монтажни работи.

Гюнай Сефер е собственик и едноличен управител на фирма, подизпълнител за изграждането на посочения пътен участък. Росица Милчева е ръководител обособено звено в "Пътинвест-инженеринг" АД.

Милчева е трябвало да осъществява строителен надзор. Тя е подписвала протоколи, свързани с обекта, без реално да е извършвала такъв.

С протоколите било отчетено извършването на строително-монтажни работи в много по-голям обем от действително извършените от подизпълнителя "Пътстроймонтаж" ООД.