Имало е незаконна сеч над наводнените карловски села, показват предварителните данни. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев.

По думите му става въпрос за надвишаване на предвиденото за сеч количество.

Днес ще бъдат проверени местата за сеч в района, увери той. 

За последните седем години е направена проверка и са установени 50 нарушения, но количествата (незаконно придобите - б.р.) дървесина са пренебрежимо малки, обясни Тошев.

"Според плановете на горските са разрешени са 158 хил. кубика сеч. Годишно сме под тези числа", обясни инж. Златю Кличев.

Местните хора смятат, че точно незаконната сеч е причина за огромните количества вода, които наводниха карловските села Каравелово, Богдан, Розино, Слатина, Столетово, Трилистник. 

Близо 140 военни и днес са в помощ на пострадалите от Карловско

Близо 140 военни и днес са в помощ на пострадалите от Карловско

Детската градина в Каравелово също е пострадала, децата ще бъдат извозвани до филиала в грага

Сателитни снимки от мястото ясно показват от къде е минала водата, наводнила селата. Според снимките промяната във вида на гората при поглед отгоре настъпва след наводненията. Сателитът показва ясно, че за пет години прозират петна в гората над селата Слатина и Богдан.

По думите на експерта Атанас Русев, сеч в Карловско все пак е имало. На тези изготвени от него карти виждаме в червено площите, в които горските са издали позволителни за сеч.

"Почти във всяка гора над тези села през последните години е провеждана сеч. За позволително за сеч трябва да искат 25% от гората, те влизат, значи на едно от 10 сечища няма такива нарушения, на другите 9, те не секат 25% от гората, а секат 30 или 40%", обясни Русев.

Има и други възможни методи за "изнасяне на гората".

Бракониерите не прекарват един път, а множество извозни пътища. След това тези пътеки увеличават  ерозията и водозадържащите функции на гората намаляват на 50-60-70%.

Това означава, че като падне дъжд, цялата вода вече не се поема от почвата около дърветата, а се устремява по тези извозни пътища, най-често към деретата без никакви прегради. Там тя се натрупва в огромни количества и стават наводнения, обясни Русев.

Данните на Русев за позволителните за сеч са взети от масивите на Изпълнителната агенция по горите. 

Министри се качват на Балкана да търсят незаконна сеч

Министри се качват на Балкана да търсят незаконна сеч

Никой няма да плаща никакви дърва