Пациенти с остра бъбречна недостатъчност от Смолян се оплакват от болезнени странични ефекти и влошаване на състоянието заради лошо качество на водата в хемодиализния център.

От три месеца новата система за очистване на водата стои в коридора и все още не е монтирана, съобщи БНР.

Новото съоръжение е предоставено по програма на Министерството на здравеопазването и представлява три апарата и седем нови функционални легла. От четири години Любомир Симеонов от Мадан се поддържа в Смолянския диализен център.

"От три месеца получавам някакви адски сърбежи, излизат от вените едни бели петънца. Това всъщност е фосфор и урея, няма откъде да излезе от другаде и най-нежните места на тялото", обясни Любомир Симеонов.

"И тогава започват едни адски сърбежи, чесане до кръв. Кръвно се качва от тях. Просто е някакъв ад. Едно време инквизицията не са ползвали такива методи за мъчение, както нас ни мъчат сега в момента", коментира пациентът.

Чисто технологична е причината за невъвеждането на модерното съоръжение в експлоатация, каза началникът на отделението по хемодиализа д-р Васил Бояджиев.

"Аз, като специалист, смятам, че голяма част от проблемите - сърбежи, част от безсънието, покачването на кръвното налягане - се дължи на некачествената вода, с която работим. Но причината е тази, чисто технологична", обясни д-р Васил Бояджиев.

"Фирмата, която е спечелила конкурса, е готова във всеки един момент при писмо от директора, че всичко е готово съгласно техните предписания, е готова да монтира съоръжението на часа. Аз мисля, че до една седмица, максимум 7-8 дни, този проблем ще бъде решен", обясни още Бояджиев.