Във Видинския окръжен съд отложиха за 20 януари делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, съобщи БНТ. Взривът в барутната фабрика "Миджур" на 1-ви октомври 2014 година отне живота на 15 души.

Обвиняеми по наказателното дело са четирима, сред които и собственикът на завода Валери Митков ( професор в МГУ "Св. Иван Рилски", специалност "Техника и технология на взривните работи"). На днешното заседание страните не се споразумяха за съкратено съдебно производство. За следващото заседание ще бъдат призовани вещите лица и свидетелите.

Отложиха делото за взрива в Горни Лом

Отложиха делото за взрива в Горни Лом

Причина за отлагането е, че не е изминал срока

В съдебната зала се явиха четиримата обвиняеми и защитата им. Собственикът на завода Валери Митков и Палма Иванова, инспектор по безопасност на труда, са привлечени под отговорност за смъртта на 15 души.

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши
Обновена

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши

На 1 октомври 2014 г. там изгоряха 15 души

Подсъдими за престъпления по служба са Божидар Василев, бивш началник на отдел "Контрол върху общоопасните средства" в МВР и Ивелина Бахчеванова, която е била директор по контролираната търговия и сигурността в икономическото министерство. Заради държавна тайна в материалите по досъдебното производство делото се гледа при закрити врата.

В залата не бяха допуснати и близки на загиналите.

"След две години, два месеца и 12 дена делото тръгва при закрити врати. Значи не се иска да се разгласява, да се чуе и да се знае истината", заяви Димитър Димитров, баща на загинал работник.

За експлозията в завода за боеприпаси в Горни Лом ще бъдат разпитани над 200 свидетели и 50 вещи лица.