Готови са резултати от едноседмичната операция, организирана от TISPOL за употреба на алкохол и наркотици. В рамките на кампанията, която продължи от 5 до 11 юни, на територията на страната са проверени 18 538 водачи, установени са 350 нарушители.

От 5 до 11 юни, в държавите-членки на Европейския съюз се проведе полицейска операция, организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). В хода й бе извършван засилен контрол над водачите за управление на моторни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

Промените в Наредбата прехвърляли компетенциите им

По време на едноседмичната кампания на територията на България са били проверени общо 18 538 водачи. Установени са 350 нарушители, 268 от тях са шофирали след употреба на спиртни напитки, а 82 - след употреба на наркотични вещества.

До 11 юни проверяват шофьорите за алкохол и наркотици

До 11 юни проверяват шофьорите за алкохол и наркотици

Акцията е част от европейската операция TISPOL

Управлението на МПС под въздействие на алкохол и наркотици е сред трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви. Реализираните масови кампании за пътна безопасност и едновременен засилен контрол във всички страни от ЕС целят постигането на силен превантивен ефект и положително въздействие върху поведението на водачите.