Коментарите на вътрешния министър Бойко Рашков били "политически цели" според главния прокурор Иван Гешев. Това заяви той преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БНР.

Припомняме, вчера Рашков заяви, че в МВР няма документи за репресия по време на изборите, в каквото бе обвиняван като служебен министър на вътрешните работи. Премиерът не е разпоредил да се предприемат общите разследващи действия в "Булгаргаз" и в други посоки. Не може едно подобно драстично повишаване на цените на газа лесно да се оправдава с външни фактори, заяви още той. В същото време Рашков обяви, че МВР активно разследва множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем скоро може да има реални обвинения. Запитан какви документи са изпратили испанските власти по повод Барселонагейт, Рашков заяви, че най-вероятно се касае за схема за пране на пари, в която се споменава името на бившия премиер Бойко Борисов.

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Рашков: Парите от "Хемус" са изтичали към ГЕРБ и не е само лот 5

Нямал доверие в прокуратурата, щяла да каже на Борисов

Днес главният прокурор изненада медиите с физическото си участие в заседанието на ВСС. Откакто съдебните кадровици заседават дистанционно, той предпочита да се включва от кабинета си.

На въпрос какво от разработките, за които чуваме през последните дни, по които МВР твърди, че работи, са стигнали до прокуратурата, Гешев избра да отговори с персонален коментар за Бойко Рашков.

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Министърът предлага досъдебно производство да се образува и от разследващи

"Когато министърът на вътрешните работи каже нещо вярно, тогава ще коментирам неговите изявления", заяви Гешев в отговор на информацията, че Испанските власти са изпратили документи по Барселонагейт.

"Препоръчвам на хората, които коментират, да имат предвид, че трябва да прочетат Конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс. Сигурен съм, че министърът на вътрешните работи ги е чел, но не знам защо коментира нарушения на закона. Отдавам го на политически цели", заяви Иван Гешев без да си припомня той самият, че от прокуратурата публикуваха документи и видеозаписи по време на различни разследвания.

Заседанието на ВСС започна малко преди 10 часа. Като първа бе обсъдено приемане за сведение на указа на президента Румен Радев за назначаването на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Смяната на върха на ВКС трябва да стане на 10 февруари.