Делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов в Софийския градски съд (СГС) е насрочено за 29 януари. Това съобщиха от преслужбата на съда.

Обвиненията срещу Донев са за укриване на данъци за близо 63 млн. лева. Според прокуратурата това е станало през 2007 г., когато Донев, като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани за по 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД.

Заедно с Донев на съд беше даден и изпълнителният директор на "Телсо" АД Борис Борисов. Според прокуратурата той не платил близо 7,5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 74 831 051, 94 лв.

Разследването срещу Донев е от 2012 г., когато  му беше определена и рекордна парична гаранция от 500 хил. лв.

Делото в Софийския градски съд ще се гледа от 10.00 часа на 29 януари. Съдията е Даниела Борисова. В края на миналата година прокуратурата поиска отвод на съдията-докладчик. Повод за искането бе забавянето на старта на делото. Според градската прокуратура това се дължи на действията на съдия Борисова.