До 11 часа в изборния ден са получени 19 сигнала за изборни нарушения, съобщиха от българската секция на асоциация "Прозрачност без граници". 63% от сигналите са свързани с организационни нарушения, 26% - незаконна реклама и агитация, 5% - купуване на гласове и 5% - контролиран вот.

По данни на ЦИК към същия час, сигналите са 10, един от тях е жалба.

Най-чести са незначителните организационни нередности. По-драстичните форми на нарушения се изразяват в опити за контрол върху избирателите (влизане в тъмната стачки докато избирателите гласуват; отваряне на урната, за да се провери конкретно попълнена бюлетина). Опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват предимно от членове на секционни избирателни комисии, отчитат от "Прозрачност без граници".

В началото на изборния ден има организационни неуредици, които са характерни за тази част на деня: - смени на членове на СИК (Пазарджик, Разград и Сливен); - неправилно боравене с бюлетини (предварително откъсване на бюлетини от кочана и на контролен номер - Шумен, София); - четене на висок глас на лични данни (Варна).

По-драстичните нарушения се изразяват в опитите за въздействие върху избирателите от страна на членове на избирателни комисии: - представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско-с. Буковлък); - отворена урна в Шуменско - с. Хърсово (като случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите). Преди началото на изборния ден е получен има сигнал за изплатени бонуси към работните заплати на работещите в мини "Бобов дол" (Дупница/Бобов дол).

Установени са и няколко нарушения на забраните за агитация, които се изразяват предимно в разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден (Разград, Сливен, Велико Търново, София).

Асоциация "Прозрачност без граници" е изпратила два сигнала до районни избирателни комисии (Плевен и Варна), в които е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията.

От Асоциация "Прозрачност без граници" припомнят безплатния телефон за сигнали 0800 11 224.

10 сигнала за изборни нарушения към 11 часа обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Една жалба и 9 сигнала са, уточни Андреев.

Сигналите са свързани с изборния процес, с предизборна агитация, публикуване на данни на страниците на медиите. Ако ЦИК прецени, че има нарушения на Изборния кодекс, ще бъде съставен акт за съответните нарушения.

Очаква се днес да бъде повдигнато обвинение на председател на СИК в село Крушовица, който бе арестуван в Плевен, съобщи говорителят на прокуратурата Добринка Матеева. Прокуратурата е образува две бързи производства и осем досъдебни производства за купуване на гласове в Плевенско. Работи се и по десетки преписки.

На територията на област Перник до момента са получени два сигнала за нарушения - в селата Ковачевци и Рударци. Единият е свързан с оставени венци от политическа партия в кметството, където днес се помещава избирателна секция. Вторият сигнал се отнася до разлепени агитационни материали.

Участваща в изборите партия подаде жалба в Районната избирателна комисия в Разград за неоснователни обвинения в предизборна агитация. Това е първият сигнал в комисията от началото на изборния ден. 10 на 100 от избирателите в региона са гласували до 10 часа.

Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.

В Бургас е подаден е само един сигнал до РИК за предизборни шатри в комплекс "Меден рудник", агитация там не се е извършвала. Издадено е предписание да бъдат премахнати.

Мъж е арестуван за купуване на гласове в Средец, съобщиха от Бургаската апелативна прокуратура. Производството е за склоняване да се гласуване в полза на определена политическа сила. Разследването не е приключило, няма привлечено към наказателна отговорност обвиняемо лице, уточняват от ведомството.