Не става въпрос за изпит след 7-ми клас за безопасност по пътищата, а малък елемент в самия 7-ми клас, коментира пред БТВ Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението".

Тя обясни, че изпитите след седми клас са много трудни и много и за да не се натоварват децата, става въпрос само за анкетно проучване, тест, най-вероятно и през първия срок, за да не съвпада с тежките изпити. Трябва да има знания и умения за разпознаване на рискови ситуации на пътя и да се предотвратяват.

И сега има учебна програма за безопасност по пътищата, не е нужно програмата да се променя сега, а как да се преподадат знанията.

В училищата могат да говорят професионалисти от МВР, пътни полицаи, пожарникари, хора от спешната помощ, експерти от СБА и всичко да е с практическа насоченост спрямо знанията, заложени в учебните помагала.

Според нея, голяма част от проблемите са математика и физика - скорост, ускорение, сблъсък и могат да се интегрират със задачи в часовете по математика.

Във връзка с инцидентите с пешеходци, Крумова обясни, че трябва бързо да се предприеме нещо, трябват спешни и бързи мерки спрямо инфраструктурата, осветление и пешеходни пътеки, има критични участъци, те да бъдат коригирани.

Проверяват знанията на седмокласниците за движение по пътищата

Проверяват знанията на седмокласниците за движение по пътищата

Това е едно от предложенията за подобряване на обучението в най-ранна възраст