Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа хакера Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима "Емил Кюлев".

21-годишният младеж е обвинен в извършване на компютърни престъпления - нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Деянията са осъществявани в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

Вчера, 28 юни, следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Национална следствена служба, съвместно със служители на ГДБОП, са предприели претърсвания и изземвания. Проверени са над 20 адреса на територията на страната, като в хода на операцията Теодор Илиев е установен и задържан. Иззета е компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който хакерът се опитал да унищожи. 

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. 

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. 

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Хакер с името Емил Кюлев е източил данни на клиенти на фирма за разплащателни услуги

Хакер с името Емил Кюлев е източил данни на клиенти на фирма за разплащателни услуги

По случая започва проверка на ГДБОП

Припомняме и за друг мащабен хакерси случай, при който през юли 2019 г. изтекоха лични данни на над 6 млн. граждани и юридически лица от НАП. Тогава медии бяха сигнализирани от името на анонимен руски хакер. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, който беше сочен и за подбудител, заедно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, а целта им била да се създаде смут и страх в населението.

Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено, за да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

На 12 юни тази година стана ясно, че прокуратурата и един от обвиняемите - Кристиян Бойков, са се споразумели да падне обвинението в тероризъм. С него държавното обвинение и Бойков се съгласяват наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложено административно наказание - глоба.

Два дни по-късно обаче Софийският градски съд прекрати споразумението между прокуратурата и Кристиян Бойков за теча на данни от НАП и изобщо не даде ход на заседанието. Съдът посочи, че има процесуални пречки и не установява хипотезата, която прокуратурата представя за оттеглянето на споразумението, което е внесла. 

Съдът: Не може да има споразумение с Кристиян Бойков по делото за теча от НАП

Съдът: Не може да има споразумение с Кристиян Бойков по делото за теча от НАП

Но и не е ясно защо прокуратурата го е оттеглила