Либийският танкер "БАДР" (сега - БДИН) е върнат в бургаското пристанище с искане да бъде ремонтиран. Причината за връщането са неизрядни документи и опасност от екокатастрофа. Заповедта за връщането му е на ръководството на Изпълнителната агенция "Морска администрация", съобщи БНР.

Танкерът "БАДР" се върна в пристанището на Бургас

Танкерът "БАДР" се върна в пристанището на Бургас

Гранична полиция не е установила нарушения при въвода на танкера

Почти две седмици корабът е бил извън българските териториални води на 22 мили от Созопол.

Корабът е акостирал на пристанище Бургас тази сутрин в 6 часа. Към момента той няма документи за нормална експлоатация, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Живко Петров.

Танкерът е отплавал преди седмици от Бургаското пристанище с настояване да му бъде извършен ремонт в турското пристанище Тузла. Не се знае защо корабът не се е отправил към Турция, а е останал в изключителната икономическа зона извън българските териториални води.

В момента танкерът е собственост на дружеството "Булгаргеомин", но е с панамска регистрация.

Смяната на екипажа стана на 21-ви декември 2018 година, след предоставяне на документи пред "Морска администрация" и "Гранична полиция". Предишният екипаж е бил от 20 индийски моряци и капитан - либийски гражданин, след това са въведени украински моряци.

По думите на директора на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кючуков при смяната на екипажа не е използвана физическа сила, нито помощни средства.

Смяната е извършена доброволно. Последен е напуснал кораба капитанът, който е взел корабните документи. На екипажа са били издадени предварително визи, за да може той да напусне страната.

Заради съдебни спорове между две търговски дружества, едното собственост на либийската държава, танкерът е задържан на Бургаското пристанище от месец октомври 2017-та година. Публичната продажба на кораба и смяната на екипажа пък предизвикаха реакция на Либия, която обвини България в пиратство.

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Заради либийски танкер, задържан в Бургас

Припомняме, на 7 януари стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг. Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "Бадр" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж. Действието е извършено от частен съдебен изпълнител. То е продиктувано от спор между българска компания и държавата Либия, Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия ни обвини в пиратство.

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС

Образувани са две досъдебни производства по случая.

Едното досъдебно производство е на Окръжна прокуратура в Бургас срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Той бе обвинен, че е превишил правата си. Припомняме, съдебният изпълнител Колев разясни заедно със своя адвокат, че не той не се е качвал на кораба и по време на въвода не е бил в България.

Има и друго, което засяга европейска заповед за разследване относно договор за морска ипотека. Разследва се дали договорът е фалшив.

По информация на журналиста Георги Милков, историята започва от ноември 2017 г. Тогава танкерът е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.