Няма констатирани нарушения при въвода на либийския танкер "БАДР". Това е установила вътрешната проверка в "Гранична полиция" - Бургас, образувана по отношение въвода в либийския танкер "БАДР" от 21 декември 2018 г.

Инспекцията е приключила. Не са констатирани нарушения или използване на физическа сила и помощни средства от страна на граничните служители, обяви на извънредна пресконференция главен комисар Светлан Кичиков - Директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

От "Булгаргеомин" призовават да не се политизира казуса с либийския танкер

От "Булгаргеомин" призовават да не се политизира казуса с либийския танкер

Остава на рейд заради частно-правния спор между "Булгаргеомин" и либийските власти

Танкерът ще остане в България до абсолютната сертификация на документите за плаване. Няма краен срок за пребиваването му на бургаското пристанище. Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд.

Заради опасност от екокатастрофа либийския танкер "БАДР" е в наше пристанище
Обновена

Заради опасност от екокатастрофа либийския танкер "БАДР" е в наше пристанище

Искането е да бъде ремонтиран

Към момента корабът отново е на рейд в Бургаския залив. В понеделник, 14 януари служители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са връчили на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд.

Това става след почти двуседмичния му престой извън териториални води на България без да е разрешен еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция.

Началникът на "Морска администрация" капитан Живко Петров обясни в детайли процедурата по връщане на кораба "БАДР", който към момента е собственост на "Булгаргеомин", плаващ под панамски флаг и с украински екипаж.

Корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и еко-замърсяване, капитан Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.

Припомняме, на 7 януари стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг.
Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "БАДР" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж.

Действието е извършено от частен съдебен изпълнител. То е продиктувано от спор между българска компания и държавата Либия, Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция.
Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия ни обвини в пиратство.

Образувани са две досъдебни производства по случая.

Едното досъдебно производство е на Окръжна прокуратура в Бургас срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Той бе обвинен, че е превишил правата си. Припомняме, съдебният изпълнител Колев разясни заедно със своя адвокат, че не той не се е качвал на кораба и по време на въвода не е бил в България.

Има и друго, което засяга европейска заповед за разследване относно договор за морска ипотека. Разследва се дали договорът е фалшив.

По информация на журналиста Георги Милков, историята започва от ноември 2017 г.
Тогава танкерът е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.

На 15 януари премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона със своя либийски колега за изясняване на случая.

Борисов и либийският премиер коментират "Бадр" и българските фирми в Либия

Борисов и либийският премиер коментират "Бадр" и българските фирми в Либия

Благоприятният развой ще е силен знак за бъдещо сътрудничество