Увеличават се полицейските екипи, които следят за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса в Пловдив, предаде БНТ.

След като опашки се извиха пред магазин за подаръци, а вътре клиенти се струпаха на касите, от областния кризисен щаб предупредиха за по-строги мерки и санкции.

Единственото съоръжение, което в момента позволява събиране на повече хора, е откритата ледена пързалка в града.

Кунчев убеден, че по-строгите мерки ще дадат по-добри резултати

Кунчев убеден, че по-строгите мерки ще дадат по-добри резултати

Заболеваемостта в момента у нас е 591 на 100 000 души

На 2000 квадратни метра могат да сложат кънките не повече от 50% от обичайно позволените хора, т.е. приблизително 400 човека. И те могат да се пързалят без предпазни маски. Защитните средства са необходими само когато се ползва площадката за преобуване. Там има и служители, които следят както за маските, така и за ползването на дезинфектанти.

В условията на COVID пандемия на пързалката има ограничения, които изискват допълнително внимание и съобразителност. Осигурени са дезинфектанти, следи се за дистанция, макар гарантирането й да е трудна задача.

Засилени проверки има и в магазините, за да се предотврати струпването на хора.

Социологът Георги Стоилчев: В средата на януари ще отчетем реалния резултат от мерките

Социологът Георги Стоилчев: В средата на януари ще отчетем реалния резултат от мерките

Увеличеният брой на новозаразените медици е белег за това докъде сме в борбата с епидемията

В търговските обекти се стигна до непредвидени ситуации. След като снимки от опашките в голям хипермаркет за детски играчки и коледна украса обиколиха социалните мрежи, днес от Областния кризисен щаб в Пловдив разпоредиха масови проверки.

След сигналите за нарушения вече е решено всеки делничен ден след 17.00 ч. и целодневно в събота и неделя полицейски екипи да дежурят пред входовете на големите магазини.

От Областния кризисен щаб са категорични, че засилените проверки ще продължат. На магазините-нарушители ще бъдат налагани актове и глоби, а при повторно нарушение на разпоредбите ще се затварят търговски обекти.