От Българския лекарски съюз заявиха, че са готови да продължат преговорите по договаряне на лекарствата, ако се постигне яснота на процедурата.

Според тях в медийното пространство се тиражира неправилна информация, която настройва обществото срещу лекарския съюз, който смята, че отговорност за забавянето на процедурата по договарянето на лекарствата носи НЗОК.

Според председателя на БЛС д-р Кехайов Националният рамков договор трявба да включва както цени и обеми на лекарствата, така и цени и обеми на медицинските дейности и ако от НЗОК и министър Гайдарски поискат да договарят и двата пункта, преговорите могат да продължат.

Д-р Кехайов съобщи, че от БЛС са се обърнали и към Българската асоциация за защита на пациентите.

Юристът на БЛС Васил Пандов обясни защо от лекарския съюз твърдят, че НЗОК забавя преговорите.
Според него голяма част от документацията е противоречива и с неясноти. По думите му БЛС не се държи в течение и не се допуска да участва в изготвянето им.

Д-р Димитър Петров допълни, че за да стане ясна позицията на БЛС трябва да се изясни цялостната процедура по договаряне на лекарствения списък, като обясни, че тази процедура се състои от три части.

Първата е определяне на списък - спецификация, в който се определя определено заболяване с кое точно лекарство ще се лекува и колко процента от цената му ще се заплаща.

Д-р Петров подчерта, че в този етап БЛС няма никакво участие и допълни, че той се изготвя изцяло от НЗОК като критериите за формирането му не са ясни.
В тази връзка в БЛС са постъпвали сигнали от лекари, че не са съласни да лекуват определено заболяване с посоченото в списъка лекарство.

Вторият етап на процедурата е подготовка на документацията. Тук БЛС има малка квота на участие, като има случаи в които даже не са извикани на срещите.

Третата част от процедурата БЛС определиха като най-малко важна - дали документите на фирмите-производители на лекарствата отговарят на изискванията, след което се отварят ценовите оферти.

Д-р Петров подчерта, че при положение, че в спискъка от първа част вече е включено лекарството, е ясно, че фирмата-производител отговаря на изискванията. Следователно интерес трябва да се търси именно там, където се формира списъкът.

Лилия Страшникова от Комисията за договаряне на лекарствата посочи, че на БЛС са предоставени от НЗОК бланкетни (непълни) протоколи.
Затова лекарският съюз не може да се запознае подробно с хода на работата, поради което не могат да сложат подписите си.
Страшникова цитира такива протоколи, в които от НЗОК пишат, че той съдържа „ен броя приложения", но тези приложения остават неизвестни и не се предоставят на БЛС.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите обобщи, че досега тиражираната в медиите информация не е обективна.
„БЛС не може да продължи работата си и да подписва документи, по които няма яснота."

В тази връзка за постигане на прозрачност от БЛС искат да внесат проектозакон за правата на пациентите.