"В ЦСКА вършим добра работа, особено от гледна точка на скаутското звено. Трудно можем да привлечем играч от България. Често търсим малко известни футболисти по света, които могат да станат основни фигури от най-високо ниво чрез нашия клуб."

Част от изказване на спортния директор на ЦСКА - Кристиано Джарета, за итиалианска медия. Храна за размисъл, а най-сериозно впечатление прави репликата:

"Трудно можем да привлечем играч от България."

Защо?

Рекордьорът по титли у нас от край време се слави като "трамплин" за родните таланти. Последният пример е дори съвсем пресен - Кирил Десподов дойде на "Армията", а след сезон и половина отпътува за мечтаната Серия "А". Крилото многократно спомена в интервюта, че това е първенството, в което желае да се състезава. Изигра силни последни 6 месеца в Борисовата градина и беше продаден на Каляри. На фона на него обаче все по-рядко виждаме българи в големите 5 шампионата на Стария континент - английската Висша лига, испанската Ла Лига, немската Бундеслига, италианската Серия "А" и френската Лига 1. Минаха се години от победния марш на последните трима мохикани.

Снимка 443921

Източник: cska.bg

Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров.

Минали през Борисовата градина, а след това трансферирани в чужбина. По тяхно време почти всеки българин беше готов да облече "червената" фланелка. Реплики тип "Трудно можем да привлечем играч от България" феновете щяха да приемат с усмивка на лице и сарказъм. Но в момента действителността е такава. Когато се появи нова информация за интерес към Тодор Неделев, Кристиян Димитров, Мартин Минчев или пък Страхил Попов... то отговорът е ясен - не.

Снимка 457546

Източник: cska.bg

Ахмед Ахмедов е от все по-редките вътрешни трансфери на "армейците".

Бившият футболист на Дунав (Русе) подписа с ЦСКА през настоящия трансферен прозорец и тепърва ще трябва да се доказва с "червената" фланелка. На 24 години е и при добри изяви в родната Първа лига и евентуално в Лига Европа може да се присъедини към изброените футболисти. Изказването на Джарета следва да бъде разтълкувано и за чужденците, които играят в България. Преди време състезатели като Тиаго Силва, Мурад Хидиуед, Еуген Трика, Маркиньос, Мишел Платини, Абел Анисе и други - първо играха в родната "А" група, а след това се превърнаха в ключови играчи на ЦСКА. Вече доказали качествата си у нас и свикнали с родната действителност.

Снимка 438183

Източник: LAP.bg

Сега чужденците предпочитат да преминават в Лудогорец.

"Зелените" се доказаха както у нас, така и в Европа. Локацията е все по-привлекателна с всяка изминала година. Животът в по-малкия град явно не е толкова притеснителен за иностранците, като често можем да ги видим на разходка из столичните молове. И защо да е? Титлата им е почти гарантирана всяка година, шансовете за участие в груповата фаза на Шампионска лига са реални. Там те могат да бъдат забелязани от мастити мениджъри. Ако не в "турнира на богатите" - то в Лига Европа имат възможността да играят на "Сан Сиро". След появата на феномена Лудогорец у нас ЦСКА и Левски се превърнаха в "план Б"...

Така "червеният" трамплин за Европа се измести на изток. Спортният директор на клуба отчита, че играчи от България трудно се привличат, а в сърцето на София "Често търсим малко известни футболисти по света..."

Кристиано Джарета: В ЦСКА вършим добра работа, особено от гледна точка на скаутското звено

Кристиано Джарета: В ЦСКА вършим добра работа, особено от гледна точка на скаутското звено

Спортният директор смята, че в България има добър материал