Оставката на културния министър Вежди Рашидов и закриването на неговото ведомство бе поискана заради изграждането на втория лъч от софийското метро.

Чрез строителството на метростанцията пред Министерски съвет се разрушава културната идентичност на София, защото се унищожава крепостта "Сердика".

Това обяви на пресконференция арх. Димитър Димитров, цитиран от money.bg. До крепостта багери копаят по улица, която на времето е конкурирала римските булеварди, посочи той.

Краят на алкохолния туризъм важи в пълна сила за културния министър Важди Рашидов и той трябва да си подаде оставката и да се занимава само със своите малки пластики, категоричен е арх. Димитров.

По думите му, трябва да се спре строителството на метрото и да се направи оценка на всичко това, което турското робство не е успяло да унищожи, а сега ние го съсипваме с помощта на багери. Димитров коментира, че столичният кмет Йорданка Фандъкова също носи своята вина, а за нея хората казвали - "понеже не е в час, вън от клас".

"Искаме там където сега се копае за метростанцията да се преустановят строителните работи и Столичната община да постави прозрачни заграждения, а не да се крият от гражданския контрол", заяви Димитър Димитров.

На крепостта "Сердика" преди 1700 години римският император Галерий разрешава изповядването на християнската религия, припомни от своя страна арх. Христо Генчев.

Сега обаче ние разрушаваме този исторически паметник, заяви още той.
"Аз бих разрушил построеното за назидание, но то няма да възстанови загубеното и затова е крайно време да се спре порочната практика - хората да бъдат поставяни пред свършен факт", коментира Генчев.

Архитектите поискаха Вежди Рашидов, Йорданка Фандъкова и фирмата строител да възстановят щетите с лични пари, а над крепостта "Сердика" да не преминават коли и движението там да бъде затворено, за да запазим историческия си паметник.