Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи проверка за реставрацията на паметника на "Цар Освободител" в София. Тя е по повод изнесената от председателя на Асоциацията на реставраторите в България Стефан Белишки информация за законови нарушения при реставрацията на паметника.

"При всички случаи всеки сигнал, който се изнася, се проверява", посочи градоначалникът, цитирана от радио София, уверявайки, че всичко, което трябва да се направи, ще се направи.

Припомняме, скулпторът Велислав Минеков неколкократно алармира за груби нередности при реставрацията на паметника. На пресконференция в неделя той обясни, че обновяването му се случвоа буквално насред селски двор. Днес в сутрешния блок на БНТ Минеков беше категоричен, че след реставрацията, която той определи за „тенекеджийски ремонт", извършван от „рехабилитиран водопроводчик", паметникът никога няма да е същият.

Междувременно, вчера Министерство на културата разпространи информация, с която отрече ведомството да е автор на проекта за обновяване на паметника. От нея става ясно, че още през 2010 г. от Общинско предприятие „Стара София" в Националния институт за недвижимото културно наследство е внесен за съгласуване проект за реставрацията на паметника на „Цар Освободител".

Инвеститор е Столична община и Столична община, която е собственик на паметника, го стопанисва и се грижи за него.

Министерството на културата не е автор на проекта за реставрация, но смята, че няма спор по казуса дали паметникът има нужда от реставрация и очевидно тя е била наложителна отдавна, се казваше още в позицията на оглавяването от Вежди Рашидов министерство.