Франция е във фокуса на тазгодишното издание на Международния панаир на книгата. Събитието се открива на 6 декември в Централното фоайе на Националния дворец на културата. Тази година фокусна държава  е Република Франция.

В културните събития, подготвени от Френския институт, са включени представяния на книги - „Цветята на Зоуи", от младата френска писателка Антония Кер, превърнала се в истинска сензация през миналия литературен сезон във Франция; лекция на френския философ Милад Дуеи; лекция на френския социолог Мишел Мафезоли, както и уъркшоп, раздаване на автографи, кафе-дебат, както и срещу с писателите Георги Господинов, Калин Терзийски  и други.

Специално за откриването на  панаира на книгата в София ще пристигне принцеса Лаурентин - принцеса на Холандия.

Лаурентин се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Тя е основател на фондацията „Четмо  и писмо" и фондацията „Книга с липсваща глава"(Missing Chapter Foundation).

През 2009 г. принцеса Лаурентин ван Оранйе е избрана за специален посланик на ЮНЕСКО по грамотността, а през 2011 г. заема председателското място в групата на високо равнище по грамотността към Европейската комисия.

Принцеса Лаурентин ван Оранйе идва на първото си посещение у нас, за да представи официално книгата си „Мистър Фини и светът надолу с главата.

По време на Софийския международен панаир на книгата всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели и издатели и  ще имат възможност да станат част от събитията, включени в културната програма.

Петото издание на Поетичен Никулден е под мотото „На върха на щастието няма време".

В предстоящото издание на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители са над 130. Щандовете им ще бъдат разположение от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК.

От 6 до 11 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, САЩ, Норвегия, Китай, Испания, Германия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки", която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия.