Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски" на Христо Ганев за изключителния му принос за духовното, гражданското и художествено изграждане на българското филмово изкуство.

Наградата се присъжда по случай 1 ноември - Деня на народните будители.

Министър-председателят подчерта, че Ганев е работил като журналист във вестниците „Народна младеж" и „Стършел" и така на шега отправи критика към комисията, която решава кой да получи грамотата, че досега не е награден журналист.

Почетното отличие „Св. Паисий Хилендарски" досега е присъждано на личности като Вера Мутафчиева, Валери Петров, Богомил Райнов, Светлин Русев и Стефан Данаилов.

С тайно гласуване името на Христо Ганев е избрано сред 42 предложения, оставяйки с 1 глас по-малко от него Милчо Левиев и Анжел Вагенщайн.

Скъпи, бай Христо, с тези думи културният министър Вежди Рашидов се обърна към Христо Ганев, демонстрирайки близките си отношения с него. Според него Ганев е човек, който той лично много уважава и обича и затова е достоен за тази чиста и свята награда.

Рашидов подчерта, че Ганев не се е страхувал по времето на тоталитаризма да бъде опозиция на тогавашния режим. „Паметта помни време, в което се живееше сложно," заяви културният министър и добави: „Днес е лесно да бъдеш опозиция, а аз живях във време, в което беше трудно да бъдеш опозиция. Учихме се на морал от тези хора, когато другите се плашеха от тях."

От своя страна Христо Ганев подчерта, че със скептична дистанция приема наградите и наказанията в живота си. „Духовното израстване на българския народ днес повече от всякога е въпрос на живот и смърт," заяви той и подчерта: „Културата е това, което остава в човека, когато забрави това, което е прочел."

Ганев е недоволен от това, че все по-настойчиво се гледа на културата и изкуството като стока. „Тази стока е много по-различна от стоката в моловете," заяви той и призова за повече инвестиции в изкуство, култура и наука. „Няма напразно даден лев за изкуство и култура, за просвещение и наука," смята още той.

Христо Ганев призова Министерство на културата да не свежда глава пред броя на публиката, защото не винаги касовият успех е гаранция за качество на продукцията.

След като наградата беше връчена, церемонията продължи в Гранитна зала на МС, където гостите се почерпиха с чаша шампанско.