Днес е Международният ден на детската книга.

2 април се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY).

Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

„Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен.

Министерство на образованието инициира информационна кампания за отбелязването на 2 април в училищата в цялата страна с препоръка празникът да започне с четене на приказка, с гостуване на писател или изчитане на тазгодишнто послание на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

Всяка година различна страна е домакин на отбелязването на Международния ден на детската книга. Тази година страна домакин на празника е Мексико, а посланието е „Имало едно време..."

В почивните дни около езерото "Ариана" в София беше организиран празник на детската книга. Бяха организирани срещи с автори и художници, представяне на книги и драматизации, изпълнения на детски вокални и танцови групи - игри, състезания. 30 издателства представиха най-новите си книги за деца.