В Поморие започва пътуваща изложба посветена на младежкото доброволчество и европейската година на доброволчеството - 2011.

Инициативата е на фондация "Астика" и Младежката доброволческа мрежа и се реализира за първи път в югоизточна България, по проект финансиран по програма "Младежта в действие", съобщи newsburgas24.bg.

Изложбата показва атрактивни моменти от историята на доброволческата мрежа. Сред тях са "Чаено парти", "Часът на Земята", "Денят на прегръдката", участие на младежи в неформално обучение, анти-СПИН акции и инициативата "е-отпадък? Отпадък е!".

Особено място сред експонатите на експозицията заема темата за неформалното обучение на младежи и възможността им да получат европейски сертификат за придобити знания и умения - YOUTHPASS.

Пътуващата изложба, продължава през месец август в градовете Несебър, Айтос и Бургас.16 младежи, обучени по проект "Европа е доброволчество - ела и ти!" за мултипликатори ще информират своите връстниците и гражданите за възможността им да станат доброволци и да се включат в някои от социалните, екологични или културни инициативи.

В момента Младежката доброволческа мрежа има близо 200 активни доброволеца от Бургас, Айтос, Поморие и други градове от страната, сред които Пловдив, Варна и София.

През месец септември в Бургас предстои да се проведе младежки уъркшоп, на който ще бъдат представени презентации от самите младежи участници по проекта, за да споделят своите знания, умения и емоции от целия проект. Също така ще бъдат обсъдени доброволчески инициативи за 2012 г., както и за възможностите им за реализиране с подкрепата на Национален център "Европейски младежки програми и инициативи".