„От днеска ще строим, ще имаме музей", това заяви културният министър Вежди Рашидов, който заедно с колежката си Лиляна Павлова направиха официална „първа копка" на Националния музеен комплекс, станал известен като Българският Лувър.

Министър Рашидов заяви, че от днес спира да го нарича Българския Лувър, като поясни, че от 5 месеца неговото ведомство търсят най-подходящото име за този комплекс.
Рашидов не скри вълнението си от стартиращото изграждане на музея, като си спомни, че са минали вече 3 години от първия ден, в който е решил, че България има нужда от национален музеен комплекс.

„Идеята съществува от 50 години, а аз изрових един ден документите на архитектите от едно чекмедже, но никой не е имал волята да намери пари за този проект", заяви културният министър и благодари на Лиляна Павлова за финансовата помощ.

Може би от вълнение министър Рашидов обърка фамилията на своята колежка от Регионалното министерство, като я нарече Попова, но след забележка от нейна страна бързо се коригира.
„Много се вълнувам и съм сигурен, че това ще бъде не само български музей, но и световен музей и аз ще бъда най-щастливият човек, когато той бъде готов", заяви Рашидов.

Той връчи символичен ключ на Симеон Пешов, шеф на „Главболгарстрой", която е изпълнител на проекта, като си пожела той да му върне един истински златен ключ, не след 10, а след 8 месеца.

На столичния кмет Йорданка Фандъкова, която също присъстваше на събитието Рашидов пожела още дълги години да е на този пост и тя да е дамата, която през 2019 година ще посрещне света като домакин на Европейската столица на културата.

От своя страна столичният градоначалник припомни, че през миналата година в София са открити 2 нови музея, а до края на следващата ще отворят врати още 4. „Едва ли има друг такъв период в историята на града, когато да са открити 6 музея", заяви Фандъкова.

Тя изказа своята огромна благодарност на Кабинета. По думите й изграждането на този музей е поредната стъпка към защита на кандидатурата за европейска столица на културата.

Шефът на „Главболгарстрой" също обеща един уникален музей на световно ниво, който нашата история заслужава. Той поясни, че този обект е изключително интересен и сложен в кратък срок за изпълнение.

Симеон Пешов обясни, че самият проект е обърнат не навън, а навътре, като фасадите се запазват: „Предстои източното тяло да се изтърбуши изцяло, защото не отговаря на земетръсните условия. Ще бъдат изградени нови стълбища, асансьори и зали, както и много сложни инсталации."

Пешов обеща в края на десетте месеца да връчи на Вежди Рашидов истинския ключ от музея като изрази убеденост, че тогава той все още ще е министър на културата.

В заключение Рашидов сподели пред медиите, че ще е наистина щастлив и че с чест би се оттеглил в ателието си, ако и Националният исторически музей слезе пред ларгото (от Бояна - в центъра на София, б.р.).

„Няма да има по-красив и по-хубав град от нашия", заяви министърът, като добави, че след 20 дни в София ще се проведе среща на министрите на културата на страните от югоизточна Европа и на нея Рашидов ще защитава идеята центърът на София да влезе под егидата на ЮНЕСКО.