Актьорът Тодор Колев, наричан от мнозина "българския Чарли Чаплин", е изборът на Съюза на артистите за тазгодишен лауреат на наградите "Икар".

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов при Николай Люцканов (1965). Веднага след дипломирането си отива по разпределение в Смолянския драматичен театър, следват театрите в Пловдив, Шумен, "Сълза и смях" и Театър "София". Дълги години преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

По-известните му роли в театъра са Марин от "Лодка в гората" от Николай Хайтов, Васенка в "По-големия син" и Шаманов в "Миналото лято в Чулимск", Орландо в "Както ви харесва" от Шекспир.

Огромна популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

В момента играе във "Всяка година по същото време" от Бърнард Слейд в Малък градски театър "Зад канала" и в "Умирай лесно?!" от Мате Матишич, постановка на Крикор Азарян в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Носител e на много национални и международни награди. Автор и водещ на телевизионни предавания, най-забележителното от които - шоуто "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев"