Прозорци, запушвани с вестници, е видял при посещението си в националната галерия "Квадрат 500" служебният министър на културата Рашко Младенов.

Пред БиТиВи той сподели, че ръководството на галерията не се справя както трябва. Младенов подчерта, че не бърза да взима решение след скандала с повредените картини заради повреда в климатичната система. Той иска докрай да разбере за какво става дума и след това да вземе решение.

Рашко Младенов е разговарял с директорката на галерията и със Светлин Русев, който хвърли оставка като ръководител на художествения й съвет.

Министърът смята, че картините могат да се възстановят.

Служителките, които са съобщили за проблема в "Българския Лувър" са пенсионирани незабавни, защото уронват престижа му.

Климатичната система се повредила на 7 януари. Понижаването на температурите в музея оказало влияние върху картините.

Уредничките Искра Захариева и Мария Димитрова информирали за проблема художника Недко Солаков. Двете получили известия за пенсиониране няколко дни по-късно. Причината е, че уронват престижа на националната галерия.

Захариева сподели, че идеята й била да помогне на музея заради проблема с климатичната инсталация и с опазването на творбите. Смятала, че с гласността, галерията ще получи подкрепа.

Влажността на въздуха между 45-55 % е нужна за правилното съхранение на картините. Температурата пък трябва да е между 18 и 22 градуса. По време на аварията температурата е паднала до 15 градуса, показва системата за измерването й.

Ръководителят на отдел "Комуникации" в Националната галерия Весела Радоева обясни, че при отказа на определен брой конвектори температурата постепенно спада. По думите й няма как веднага да настъпят разрушения и колизии с живописния слой. През предишните години също е имало проблеми с климатичната инсталация. Тъй като отоплителната система не е подменена, проблеми вероятно ще има и в бъдеще.

Пенсионираната уредничка Искра Захариева коментира, че в студените дни температурата е паднала много повече. Когато се върнала от болнични на 19-ти, установила, че температурата в залата е 9 градуса. Захариева е категорична, че проблемът е огромен, тъй като на риск са поставени най-ценните картини, които притежава България.

Състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6 е най-тежко. Някои вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им.

Министър Рашко Младенов заяви, че всички пари, останали от предшественика му Вежди Рашидов ще отидат за покриване на миналогодишните дългове.

Той сподели, че не е съжалил, че е станал министър.