гинес114-годишна жена от Бразилия е най-старият жив човек в света според книгата на рекордите „Гинес", съобщи АП. Мария Гомес Валентим отдава дълголетието си на всекидневната закуска от филия хляб с плод, както и на виното, което си позволява да пие от време на време.

Валентим, която е на точно 114 години и 313 дни, е с 48 дни по-стара от смятаната до този момент за най-възрастна Бес Купър от САЩ.

Бразилката е родена на 9 юли 1896г. в Карангола, разположен в югоизточния щат Минаш Гераиш. Тя не го е напускала през целия си живот. Тя се омъжила през 1913г. за съпруга си Жоао, който починал пред 1946г. Днес тя има един син, четирима внуци, седем правнуци и петима праправнуци.

Близките на рекордьорката, които я наричат „баба Кита", я определят като своенравен човек, който се концентрира най-вече върху себе си. По думите им баща й също е бил столетник.

63-годишната й внучка Жане Рибейро Мораеш коментира пред местен вестник, че „тя има толкова дълъг живот, защото се занимава със своя живот, а не с проблемите на другите".

Представители на „Гинес" коментираха, че постижението е особено забележително, тъй като средната продължителност на живота в Бразилия не е особено голяма.

Мария Гомес Валентим е прикована за инвалидната количка, но е в добро състояние. Близките й се надяват, че с попадането в „Гинес" ще привлекат общественото внимание, тъй като столетницата получава единствено минималната за страната пенсия от 335 долара месечно.