Археологическа изложба във Велико Търново показва предмети от различни исторически епохи, чието предназначение не е ясно, информира БНТ.

Предметите в експозицията са от праисторията, Античността и Средновековието и представят работата на грънчарите и ковачите, живели някога по търновските земи.

Работата на майсторите няма аналог в света. Те са проявили такова въображение, че и днес сътвореното от тях остава пълна загадка.

Специалистите нямат представа какво е било предназначението им. Затова кръстили всеки експонат на предмет от съвремието - праисторическа ютия, душ на пет хиляди години и прототип на летяща чиния.

"Този съд, който условно съм кръстил още при откриването му 3 в 1, той е от Римската епоха. Открил съм го в Никополис и представлява едно гърне, към което е присадена една купа и това е пробито с някакви отвори. Вече 15 години никой не е успял да каже какво е", обясни археологът Иван Църов.

Археолози във Велико Търново потърсиха помощта на посетителите, за да разгадаят предназначението на странните предмети.
"Разчитаме и на необременения професионално човек да изкаже някакви предположения. Надяваме се и известна доза шега да има в цялата работа", допълни археологът Иван Църов.

Археолозите предупредиха, че дори и да се окажат прави, авторите на най-оригиналните предположения, няма да бъдат записани в историята като откриватели. Единственото, което ще получат е скромна награда и удоволствие от нестандартния конкурс на музея.