Климатичните промени заплашват вкуса на чешката бира, сочат изследвания на експерти от Чехия и Великобритания.

С повишаването на средните за сезона температури, качеството на чешкия хмел Жатец става по-лошо, посочва чешкото издание Prague Daily monitor, позовавайки се на изследване на учените.

Изследователите са сравнили информация за времето и реколтата хмел за годините от 1891-а до 2006-а, като специално са наблегнали на резултата от последните 50 години.

Според специалистите най-добрият хмел в света, притежаващ неповторим аромат, се отглежда в чешкия град Жатец. Именно той прави чешката бира толкова известна.

С повишаването на температурите периодът за растеж на хмела започва по-рано, но и продължава по-кратко, което означава по-малка реколта.

Най-важното обаче е, че растението няма достатъчно време за образуването на алфа ациди - съставките, които дават на бирата нейния уникален горчив вкус.