Климатичните промени заплашват вкуса на чешката бира, сочат изследвания на експерти от Чехия и Великобритания.
С повишаването на средните за сезона температури, качеството на чешкия хмел Жатец става по-лошо, посочва чешкото издание Prague Daily monitor, позовавайки се на изследване на учените.
Изследователите са сравнили информация за времето и реколтата хмел за годините от 1891-а до 2006-а, като специално са наблегнали на резултата от последните 50 години.
Според специалистите най-добрият хмел в света, притежаващ неповторим аромат, се отглежда в чешкия град Жатец. Именно той прави чешката бира толкова известна.
С повишаването на температурите периодът за растеж на хмела започва по-рано, но и продължава по-кратко, което означава по-малка реколта.
Най-важното обаче е, че растението няма достатъчно време за образуването на алфа ациди - съставките, които дават на бирата нейния уникален горчив вкус.
agent Fox Mulder
на 02.11.2009 в 10:15:42 #8Е това вече е наистина сериозен проблем!!Кво ще правим без Pilsner Urquell ??

Taralez
на 01.11.2009 в 19:05:56 #7чехите да изнесат производството в Сибир
safa
на 01.11.2009 в 18:02:42 #6Най-после да прочета нещо вярно в нашите сайтове.От глобалното затопляне ще се затопли само чешката бира ,българската си остава студена.
Нашите гейове са най-хетеро сексуални.Както руските. 
Federerfan
на 01.11.2009 в 17:06:25 #5Без чешки хмел бира не става,то си е гола водица,ще направим в България бирен туризъм специално за ужаднели чехи-кев ти каменица,загорка,шуменско,пиринско,ариана по български http://smartphones.webnode.com/
Hullu_Ukko
на 01.11.2009 в 16:18:30 #4мда белгийска...
за Коледа ще съм в Брюксел и.....

Luftflotte Eins
на 01.11.2009 в 15:52:03 #3Хъх, само не разбрах на германската бира какво и е ?
Анoнимен
на 01.11.2009 в 15:31:57 #2белгийска ше пием, то се е видяло
Юлиан-3
на 01.11.2009 в 14:32:38 #1и тия се оправдават със стихиите.-.......чехи...
