Жителите на страните от Източна Европа и бившия СССР са започнали да страдат от затлъстяване след началото на прехода към пазарната икономика, показва изследване на учени от университета на Мисури в Сент Луис, съобщава zdrave.bg.

Към настоящия момент хората, страдащи от затлъстяване в Западна Европа вече са значително по-малко, отколкото в страните от бившия социалистически блок, показват данните.

Сред всички европейски страни най-малко хора с тегло над нормата има в Норвегия - само 6% от норвежците са с излишни килограми. Най-сериозен е проблемът в Унгария, където 19% от населението страда от затлъстяване, Русия и Литва - по 18%.

Авторите на изследването определят и факторите, оказващи най-голямо влияние върху натрупването на наднормено тегло: типът икономика, качеството на управляващите, най-популярните диети, доминиращи в обществото, нивото на урбанизация, достъпността на автомобилите, качеството на пътищата и други.

Главните причини за натрупването на излишни килограми според американските учени са психологическият стрес, свързан с реформите, промяната на режима на работа (например рязкото увеличаване на броя на хората, заети с офис работа и работещи на компютър), експанзията на веригите за бързо хранене, появата на многобройните магазини, където се продават евтини, но не дотам качествени продукти (например чипсове и бисквити), удобни за консумиране по време на движение, а също така масовата употреба на автомобили.

Според данните на Националния център за статистика на здравето на САЩ, отбелязва zdrave.bg, през 2002 г. 30,5% от възрастното население на страната е страдало от затлъстяване, като най-много са случаите сред мъжете на възраст 55-64 години.

"Колкото по-високо е нивото на образование и материалното благосъстояние на човек, толкова по-рядко той има наднормено тегло", се казва още в статията.