Европейската южна обсерватория (ESO), заедно с телескопа Event Horizon Telescope (EHT), представи първата в историята снимка на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката Млечен път, където се намира Земята. Изображението беше представено на пресконференция по повод откритието.

Предположенията за съществуването на черна дупка на това място се появяват в края на XX век, когато астрономите проследяват странното движение на звездите около обекта, а през 2020 г. за това откритие е присъдена Нобелова награда, припомня АП. Космическият обект е заснет от глобалната мрежа от обсерватории.

Откриха черна дупка на 1000 светлинни години от Земята

Откриха черна дупка на 1000 светлинни години от Земята

Астрономи съобщиха, че са открили черна дупка на нашия праг

Черната дупка, около която обикаля цялата галактика, се намира на 27 000 светлинни години от Слънцето и е свързана с радиоизточника Стрелец A*. Наблюденията на това космическо петно се проведоха още през 2017 г., но обработката на данните отне около пет години, тъй като яркостта и структурата на газа около радиоизточника се променяха твърде бързо.

Обектът, известен като Стрелец А*, е с невероятната маса, четири милиона пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Това, което се вижда, е централна тъмна област, в която се намира дупката, заобиколена от светлината, идваща от свръхнагрят газ, ускорен от огромни гравитационни сили.

За сравнение, размерът на пръстена е приблизително колкото орбитата на Меркурий около нашата звезда. Това е около 60 милиона км в диаметър.

Деветата планета в Слънчевата система може и да е малка черна дупка

Деветата планета в Слънчевата система може и да е малка черна дупка

Учени търсят рентгенови лъчи, гама-лъчи и други видове радиация излъчвани от обекта

През април 2022 г. учените откриха черната дупка.

Това е второто подобно изображение, след като през 2019 г. беше публикувана снимка на гигантската черна дупка в сърцето на друга галактика, наречена Messier 87 или M87. Този обект е повече от хиляда пъти по-голям с маса 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце.