Днес е последният ден, в който може да видите Вълчитрънското съкровище, заедно със златната маска в археологическия музей в София, напомня БНТ. След това те ще гостуват в античния музей в Базел, Швейцария в грандиозна изложба "Най-старите цивилизации в България" заедно с най-редките паметници, които света познава от наши музеи.

Освен тях, учените са подготвили и друга сензация, открита наскоро в Провадия - най-ранния център за производство на сол. Не е известно кои са хората живели тогава- 7400 години, преди траките. Те обаче са първите в праисторическа Европа, които започнали да произвеждат сол. Подгрявали солена вода в глинени конуси, които чупели, след като изсъхнат. Получавало се нещо като кюлчета сол, далеч по-ценни от златото.

Златото на Варненския некропол се дължи именно на това, че тези хора срещу солта са получавали злато, така че става дума за една наистина сензационна находка, която обяснява късната каменно-медна епоха, обяснява директорът на Националния археологически музей проф. Васил Николов. Това е 5 000 години преди Христа в района на варненските езера, пояснява той.