Администрацията на сайта Wikileaks, специализиран в публикуването на секретни документи, отреагира на действията на властите в Тайланд, които блокираха достъпа до ресурсите на сайта за своите граждани.

Това съобщи lenta.ru

Създателите нa Wikileaks откриха още един сайт - Thaileaks, на който са поместили всички документи за Тайланд, с които разполагат.

Материалите са достъпни на адрес thaileaks.info

В изявление на началната страница на новия сайт се казва, че действията на тайландските власти са недопустими. Създателите на Wikileaks обещават, че за в бъдеще ще правят нови страници за всяка страна, която блокиора достъпа до основния им ресурс.

Освен това на сайта Thaileaks са публикувани инструкции за тайландските потребители, с помощта на които те ще могат да заобикалят блокиращите филтри, приложени от властите.

За блокирания достъп до Wikileaks в Тайланд стана ясно на 18 август. Властите заявиха, че са спрели достъпа от съображения за сигурност.

На сайта бяха публикувани десетки документи, засягащи Тайланд, в т.ч. и съдържащи информация за политически затворници.

Блокирането на интернет ресурси в Тайланд е разпространена практика. Най-често потърпевши са сайтове, които критикуват тайския монарх.