Тази година е на път да бъде една от трите най-топли, регистрирани някога и дори може да подобри рекорда, който се държи от 2016 г. Това обявиха от Световната метеорологична организация, цитирани от "Франс прес".

Последните шест години, от 2015 до 2020 г., са на път да се превърнат в шестте най-топли години от началото на надеждните измервания по въпроса през 1850 г., посочват от Световната метеорологична организация в предварителния си доклад за състоянието на световния климат за 2020 г.

"За съжаление 2020 г. беше още една извънредна година за нашия климат", отбеляза генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

Планетата може да се затопли с 1,5 градуса до 5 години

Планетата може да се затопли с 1,5 градуса до 5 години

А целта уж беше това да стане до 2100 година

Парижкото споразумение от 2015 г. относно климатичните промени призовава за ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса по Целзий над нивото отпреди индустриалната епоха (1850-1900), въпреки че страните ще правят опити да ограничат увеличението на световната температура до 1,5 градуса.

"Средната световна температура през 2020 г. ще бъде около 1,2 градуса над прединдустриалното равнище", уточнява Таалас и предупреждава: "Има поне 20% шанс да превиши временно 1,5 градуса до 2024 г."

Световната метеорологична организация посочи, че 2020 г. изглежда е втората най-гореща година в историята, но разликата между първите три е малка и картината може да се промени, след като са налице пълните данни за тази година.

Годините от 2015 до 2020 г. са следователно поотделно "вероятно шестте най-топли в историята", се казва в доклада.

Януари 2020 г. - най-топлият в историята на Земята

Януари 2020 г. - най-топлият в историята на Земята

Климатичната криза се засилва

Средните температури през последните пет години и през последния 10-годишен период "са и най-топлите, които са регистрирани" някога.

През 2020 г. "видяхме нови екстремни температури на сушата, морето и особено в Арктика", посочи Таалас.

"Горски пожари унищожиха огромни територии в Австралия, Сибир, западното крайбрежие на САЩ и Южна Америка, изпращайки стълбове дим, обикалящ земното кълбо. Наводненията в части от Африка и Югоизточна Азия доведоха до масово разселване на населението и подкопаха продоволствената сигурност за милиони хора", допълва шефът на агенцията на ООН.

Парниковите газове в атмосферата - основният двигател на климатичните промени - достигнаха рекордни стойности миналата година и продължиха да се покачват през 2020 г. въпреки мерките за ограничаване на COVID-19 пандемията.

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Скоростта, с която се затоплят, се увеличава

Годишното въздействие на кризата, предизвикана от коронавируса, се очаква да бъде спад между 4,2 и 7,5% на въглеродните емисии. CO2 обаче остава в атмосферата в продължение на столетия, което означава, че ефектът от пандемията е пренебрежим.

Рекордните топли години обикновено съвпадат със силен Ел Ниньо ефект при температурите на повърхността на Тихия океан, както през 2016 г.

Но тазгодишната противоположна Ла Ниня охлаждаща фаза от цикъла не беше достатъчна, за да запази тазгодишната топлина под контрол, поставяйки въпроса колко топла можеше да бъде 2020 г. без нея.

Световната метеорологична организация посочи, че повече от 80 процента от океанската зона е изпитала поне една морска топлинна вълна досега през 2020 г.

Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Данни на НАСА показват, че юли 2016 г. и юли 2017 г. статистически са най-горещите месеци.

"Морското равнище се е повишавало през целия период, но напоследък нивото на морето се е повишавало с по-високи темпове, отчасти заради увеличеното топене на ледените покривки в Гренландия и Антарктида", се казва в доклада.

"В Арктика минималният годишен обхват на морския лед беше вторият най-нисък в историята, а през месеците юли и октомври бяха наблюдавани рекордно ниски нива на лед", се допълва в доклада. 

Междувременно в Атлантическия океан са се образували рекордните 30 бури, които са получили име. Те включват 13 урагана и шест големи урагана, които са имали максимални устойчиви ветрове от най-малко 178 км/ч.

В континенталната част на САЩ е имало 12 връхлитащи сушата бури, надхвърляйки предишния рекорд от девет, регистриран през 1916 г.

2020 г. беше изключително топла година в по-голямата част от Русия, особено в Сибир. В цяла Русия температурите от януари до август бяха с 3,7 градуса над средните - 1,5 градуса над предишния рекорд, поставен през 2007 г.

Топлото време в Северен Сибир кулминира в края на юни, когато на 20 юни достигна 38 градуса във Верхоянск, временно най-високата известна температура където и да е северно от Северния полярен кръг.

Куба регистрира най-горещия си ден на 12 април с 39,7 градуса; Тайпе на 24 юли отчете 39,7 градуса; и Йерусалим на 4 септември измери 42,7 градуса.

Хамамацу изравни националния рекорд на Япония на 17 август с 41,1 градуса.

Временният доклад за състоянието на климата за 2020 г. се основава на температурни данни от януари до октомври.

Окончателният доклад за 2020 г. ще бъде публикуван през март 2021 г.

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Дори докато пандемията бушува, климатичните промени не спират да причиняват големи щети