При пожар във фабрика за преработка на храни в Бангладеш са загинали най-малко 52 души, съобщи полицията, след като службите за спешно реагиране изваждаха тела, дори докато сградата все още беше в пламъци, предаде "Франс прес"

Пожарът е избухнал във фабриката в Рупгандж, индустриален град близо до столицата Дака, в четвъртък следобед тамошно време и все още гореше близо 24 часа по-късно. Много от 30-те ранени са скочили в опит да спасят живота си от горните етажи в комплекса.

Дину Мони Шарма, ръководител на пожарната служба в Дака, уточни, че пожарът е възникнал, защото вътре са били складирани силно запалими химикали и пластмаси.

Мохамад Сайфул, работник във фабриката, избягал от пожара, каза, че вътре е имало десетки хора, когато пожарът е избухнал.

"На третия етаж портите на двете стълбищни клетки бяха затворени. Други колеги казват, че вътре е имало 48 души. Не знам какво се е случило с тях", отбеляза той.

Мамун, друг работник, уточни, че той и още десетина работници са изтичали на покрива, след като пожарът е избухнал в приземния етаж и черен дим е покрил цялата фабрика.

"Пожарникарите ни свалиха с въже", посочи той пред репортери.

Докато облаци дим се извиваха от сградата на фабриката, стотици обезумели хора се събраха отвън, за да разберат какво се случва с техните роднини.

Един от тях беше Назрул Ислям.

"Дойдохме тук, защото племенницата ми не получаваше нашите телефонни обаждания от известно време. А сега телефонът изобщо не звъни. Притесняваме се", отбеляза той.

Пожарите са често срещани в Бангладеш заради немарливото прилагане на правилата за безопасност. През февруари 2019 г. 70 души загинаха, когато огнен ад обгърна няколко жилищни блока в Дака.

Близо 80 души загинаха в  пожар в столицата на Бангладеш
Обновена

Близо 80 души загинаха в пожар в столицата на Бангладеш

Избухнал е в историческия и вековен квартал Чаукбазар