Най-малко 77 мигранти по последни данни са се удавили, след като лодката, на която са се качили в Ливан, е потънала край бреговете на Сирия. 

Това съобщи в петък министърът на здравеопазването на Сирия, цитиран от АФП. 

Около 150 души, предимно ливанци и сирийци, са били на борда на малката лодка, която потъна в четвъртък край сирийския град Тартус.

Това е едно от най-тежките подобни корабокрушения в източното Средиземноморие.

Сирийските власти започнаха да откриват тела на брега край сирийския град Тартус в четвъртък следобед. Сирийското министерство на транспорта цитира оцелели, които твърдят, че лодката е тръгнала от северния регион Миние в Ливан във вторник с между 120 и 150 души на борда, на път за Европа.

Хората, които се страхуват, че роднините има са сред мъртвите, се събраха на граничния пункт със Сирия, където се очаква да бъдат докарани телата на загиналите.

Увеличава се броят на загиналите мигранти от ливанската лодка край Сирия

Увеличава се броят на загиналите мигранти от ливанската лодка край Сирия

Спасителната акция продължава

20 оцелели са настанени за лечение в сирийски болници, повечето от които са сирийци, като припомни, че в Ливан живеят над един милион сирийски бежанци.

Палестинците, живеещи в бежански лагер на север, казаха, че няколко десетки техни сънародници също са били в лодката.

Лодката е била "много малка" и е направена от дърво, като подобни плавания като почти ежедневно явление, организирани от хора, които не се интересуват от безопасността.

Спасителните операции продължават.

Припомняме, че тези опасни пътувания се подхранват от финансовия колапс в Ливан през последните три години - един от най-лошите, регистрирани някога в световен мащаб. Нивата на бедност отбелязаха антирекорди сред населението от около 6,5 милиона души.

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Но много от пътуващите са се удавили