Вътрешният министър на правителството на Националното съгласие на Либия Фати Али Башага е оцелял при атентат. Това съобщи либийският новинарски портал "Ал Марсад".

Няколко военни превозни средства са блокирали пътя на улица Джанзур в столицата. По предварителни данни охраната на вътрешния министър е арестувала двама души, един от нападателите е бил убит.

Либия с преходно правителство

Либия с преходно правителство

В края на тази година предстоят избори

Фати Башага бил приключил срещата си в неделя с председателя на националната петролна корпорация и се връщал в Триполи, седалището на международно признатото правителство на националното съгласие, когато конвоят му е нападнат от неидентифицирани въоръжени лица, уточни "Ал Джазира".

58-годишният вътрешен министър е успял да избяга невредим.

Либийският телевизия "Либия 24" съобщи, че един от гардовете на министъра е ранен, а самият Башага не е ранен при нападението.

В момента е обявено извънредно положение, над мястото на инцидента кръжи военен хеликоптер.

Ян Кубиш е избран за специален пратеник на ООН в Либия

Ян Кубиш е избран за специален пратеник на ООН в Либия

Кубиш е бивш външен министър на Словакия...

През последните месеци Фати Али Башага предизвика гнева на няколко въоръжени групи в Триполи, след като обяви плановете си за разпускането на милициите и реинтеграцията им в официалния апарат за сигурност.

Либия все още остава разделена между враждуващи и въоръжени фракции въпреки договореното на 6 февруари под егидата на ООН временно правителство.

Башага бе сочен от мнозина за вероятен временен премиер, но в крайна сметка по-рано този месец на поста бе назначен Абдел Хамид Дбайба.

Дбайба беше избран заедно с тричленен Временен президентски съвет в рамките на процедура под егидата на ООН

Либия е затънала в гражданска война, след като подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г. свали дългогодишния владетел Муамар Кадафи.

Северноафриканската държава, която е значим производител на петрол, е разделена между правителството на националното съгласие и конкурентна администрация на изток, и двете от които са подкрепени от редица местни и международни участници.

Новото временно правителство има за задача да организира в страната избори, насрочени за месец декември.